czwartek, 19 czerwca 2014

Muffinki pizzowe

Co jakiś czas robimy sobie alternatywę dla zwykłej pizzy, czyli muffinki pizzowe. Będzie to jedna z przekąsek na urodzinach Patrycji. Są bardzo smaczne i poręczne w jedzeniu.






Muffinki Pizzowe przepis:

Składniki na ciasto:

100 ml. ciepłego mleka
pół paczki drożdży
250 gr. mąki
4 łyżki masła
1 jajko
łyżka oliwy
sól
bazylia
przyprawa do pizzy

Dodatki:

1 opakowanie salami lub 15 dużych plastrów
15 plastrów boczku 
500 gr. pieczarek
2 cebule
1 opakowanie sera

Sposób wykonania muffinki pizzowe:

Zalewamy drożdże ciepłym mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do tego mąkę, masło, jajko i oliwę. Następnie przyprawiamy solą, bazylią i przyprawą do pizzy (lub według własnego uznania). Wygniatamy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny (najlepiej w ciepłe miejsce).
Gdy ciasto leżakuje robimy dodatki.Pieczarki i cebulę kroimy w małe kawałki i dusimy na patelni. Doprawiamy pieczarki solą i pieprzem. Boczek kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni. Resztę składników (ser, salami itd. według własnego uznania) kroimy w małe kawałki. 
Gdy ciasto jest już wyrośnięte dodatki wrzucamy do ciasta i mieszamy.
Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

SMACZNEGO :)

4 komentarze

  1. Super pomysł, na pewno kiedyś użyję. Aż mnie naszła ochota na takie muffinki.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie pomyślałam o takim rozwiązaniu ;) uwielbiam domową pizzę

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie to nawet nie wygląda apetycznie ...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

TOP